1.Codul IBAN utilizat in operatiuni bancare – structura:
- primele două caractere (alfabetice,majuscule) reprezintă codul de ţară al instituţiei respective;
- pe pozitiile trei şi patru gasim caracterele numerice de verificare şi validare a codului IBAN;
- următorul set de 4 caractere, al căror număr şi tip se stabilesc la nivel de ţară, definesc în mod unic instituţia financiară;
- urmează un număr fix de caractere care definesc contul clientului.
2.Cardul de debit si cardul de credit
- Cardul de debit este cardul prin intermediul căruia utilizatorul poate accesa doar de disponibilităţile băneşti proprii existente într-un cont deschis la emitent pentru efectuarea operaţiunilor de plati, retrageri-depuneri numerar, transferuri de fonduri.
- Cardul de credit este cardul prin intermediul căruia utilizatorul poate accesa disponibilităţile băneşti ale emitentului, oferite sub forma unei linii de credit, care îi permit utilizatorului efectuarea operaţiunilor prevăzute la cardul de debit în limita unui plafon stabilit în prealabil.
3.Acreditivul
Acreditivul este modalitatea de plata prin care cumparatorul rezerva o anumita suma de bani in numele furnizorului sau la unitatea bancara a acestuia din urma, in vederea achitarii marfurilor livrate, a serviciilor prestate sau a lucrarilor efectuate, atunci cand expedierea, executarea sau prestarea lor se face in conditiile convenite.
Acreditivul este cel mai sigur mijloc de plata pentru ambele parti, dar si cel mai costisitor. Cumparatorul are avantajul indeplinirii corecte a obligatiilor de catre furnizor, iar furnizorul are avantajul incasarii sumei corespunzatoare daca isi indeplineste indatoririle.
4.Plata valutara – comisioane bancare
Exista 3 posibilitati: OUR, BEN, SHA.
- OUR – platitorul va plati toate comisioanle legate de plata, atat ale sale, cat si ale beneficiarului.
- BEN – beneficiarul este cel care suporta ambele comisioane, atat ale beneficiarului, cat si ale platitorului.
- SHA – fiecare isi plateste comisionele.
Incepand din 01.11.2009 se interzice procesarea ordinelor de plata transmise cu optiunea BEN pentru platile in EUR sau in alta moneda oficiala a unei tari membre a Uniunii Europene (UE) sau a Zonei Economice Europene (EEA).
5.Depozitul bancar – limita garantata
Plafonul de garantare reprezintă echivalentul în lei al sumei de 100.000 de euro per deponent, per bancă, atât pentru persoane fizice cât şi pentru persoanele juridice prevazute de lege.
6.Creditul la termen versus linia de credit
- Creditul la termen permite o flexibilitate foarte redusa. Se utilizeaza doar pentru destinatiile precizate in momentul solicitarii lor.
- Linia de credit. Banca pune la dispozitia clientului, persoana fizica sau juridica, suma, fara prea multe formalitati.
Avantaj: flexibilitatea cu care clientul poate sa o foloseasca in mod treptat, in functie de nevoile sale sau ale companiei.
Se pot utiliza credite succesive, pana la un total si la o perioada stabilite initial (in general 3-5 ani).
Dobanda se calculeaza in functie de dobanda pietei din ziua utilizarii efective.
Comisionul de plata (comision de angajament) pentru sumele neutilizate:0,5% sau 0,75%.
O linie de credit este foarte utila daca ai o afacere si doresti sa reinnoiesti echipamentele tehnologice din firma pe care o conduci.
7.DAE – costuri incluse
DAE ( Dobanda Anuala Efectiva) include:
- costul cu dobanda;
- comisioanele platite in momentul acordarii creditului;
- comisionele de analiza a dosarului de credit;
- comisioanele lunare sau anuale;
- costurile cu administrarea contului curent , in cazul in care contul a fost deschis doar in vederea derularii creditului.