1.Unde pot fi gasite registrele (cheile de verificare)?

Pe site-ul institutiei.

2.Care sunt aceste registre?

Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA  

  • Oricine poate verifica partenerii de afaceri pentru a se asigura ca acestia sunt activi si ca o colaborare cu ei nu comporta riscuri in privinta nedeductibilitatii cheltuielilor si a TVA.

Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare

  • Incepând cu data de 1 martie 2021, toate persoanele impozabile a căror cifră de afaceri în anul calendaristic precedent, precum și în anul în curs, nu a depășit plafonul de 4.500.000 lei pot opta pentru aplicarea sistemului TVA la încasare. Această opțiune poate fi exercitată oricând în cursul anului.

Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA

  • România nu mai folosește split TVA de la 1 februarie 2020, când a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență 78/2019 care abrogă OUG 23/2017, ordonanța care a introdus sistemul split TVA. În perioada cât a funcționat acest sistem, clienții erau obligați să împartă plata facturii și să plătească TVA-ul separat, în contul de TVA al furnizorului.

Registrul contribuabililor inactivi/reactivati 

  •  In perioada de inactivitate nu se pot deduce cheltuielile si, daca in cazul unui platitor de TVA, codul acestuia va fi anulat. In plus, partenerii de afaceri NU VOR PUTEA DEDUCE CHELTUIALA SI NICI TVA AFERENTE ACHIZITIEI, chiar daca TVA este mentionat pe factura. In vederea reactivarii, contribuabilul trebuie sa indeplineasca anumite conditii si sa depuna o cerere la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat.

Registrul agricultorilor care aplica regimul special 

  • Agricultorii inregistrati beneficiaza de o compensatie in cota forfetara pentru unele produse/servicii.

Registrul entitatilor/unitatilor de cult 

  • Registrul care contine entitatile nonprofit sau unitatile de cult care pot fi sponsorizate, determinand facilitati fiscale pentru platitorii de impozit pe profit si de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Alte informatii utile:

Declaratia 311 – cod de inregistrare in scopuri de TVA anulat

Abonează-te ca sa primesti saptamanal articolele noi publicate pe acest site.