Dragi prieteni, am citit cateva randuri foarte interesante despre SRL ( Societate cu Raspundere Limitata). M-am gandit sa le reproduc  aici, spre folosul tuturor.

Asa cum zona juridica sau cea de contabilitate reprezinta o foarte mica parte din viata unora dintre noi, asa si aceste cateva randuri  sunt  un fragment restrans dintr-o carte foarte valoroasa, pe care o recomand  cu toata caldura:

“Sapiens –  Scurta istorie a omenirii”, scrisa de Yuval Noah Harari,

publicata la Editura Polirom, in 2017.

Pentru mine, este cartea anului 2018. Sper sa va inspire.

Spor la citit si … sa ne “auzim” cu bine in 2019!

<< In ce sens putem spune ca Peugeot SA (numele oficial al companiei) exista? Sunt multe masini Peugeot,  insa acestea nu sunt in mod evident compania. Chiar daca toate Peugeot-urile din intreaga lume ar fi simultan vandute la fier vechi , Peugeot SA nu ar disparea.  Ar continua sa produca noi masini si sa emita rapoarte anuale. Compania detine fabrici, masini si showroom-uri si are ca angajati mecanici, contabili si secretare,  insa toate acestea  la un loc nu constituie Peugeot. Un dezastru ar putea sa ucida angajatii Peugeot pana la ultimul si sa continue prin a distruge toate liniile de asamblare si birourile sale. Chiar si atunci, compania ar putea  sa  imprumute bani,  sa angajeze noi oameni, sa construiasca noi fabrici si sa cumpere noi masini. Peugeot are manageri si actionari, dar nici ei nu constituie compania. Toti managerii ar putea fi concediati si toate  actiunile ar putea fi vandute, insa compania insasi ar ramane intacta.

Acest lucru nu inseamna ca Peugeot SA este invulnerabila sau nemuritoare. Daca un judecator ar hotari inchiderea companiei, fabricile ei ar ramane in picioare, iar muncitorii, contabilii, managerii si actionarii ar continua sa traiasca – insa Peugeot SA ar disparea imediat. Pe scurt, Peugeot SA pare sa nu aiba nici o conexiune esentiala cu lumea fizica. Exista ea cu adevarat?

Peugeot este o nascocire a imaginatiei noastre colective. Oamenii legii numesc acest lucru “ fictiune juridica”. Nu poate fi aratata; nu este un obiect fizic. Dar exista ca entitate juridica. Intocmai ca tine si ca mine, este supusa legilor tarilor in care opereaza. Poate deschide un cont bancar si poate detine proprietati. Plateste taxe si impozite si poate fi data in judecata si chiar pusa sub acuzare separat de oricare dintre oamenii care o detin sau lucreaza pentru ea.

Peugeot apartine unui gen particular de fictiuni juridice numite “societati cu raspundere limitata”. Ideea aflata la baza unor astfel de companii se numara printer inventiile cele mai ingenioase ale umanitatii. Homo Sapiens a trait fara ele timp de nenumarate milenii. De-a lungul celei mai mari parti a istoriei consemnate, proprietatile puteau fi detinute doar de oameni in carne si oase, de felul celor care mergeau in doua picioare si aveau un creier mare. Daca in Franta secolului al XIII-lea Jean infiinta un atelier care fabrica carute, el insusi reprezenta intreprinderea. Daca o caruta fabricata de el s-ar fi stricat la o saptamana dupa ce ar fi fost cumparata, cumparatorul l-ar fi dat in judecata pe Jean personal. Daca Jean ar fi imprumutat 1.000 de monede de aur pentru a-si infiinta atelierul, iar afacerea ar fi dat faliment, el ar fi trebuit sa achite imprumutul vanzandu-si proprietatile personale – casa lui, vaca lui, pamantul lui. Poate ca ar fi trebuit chiar sa-si vanda copiii ca sclavi. Daca nu putea sa-si achite datoria, putea sa fie aruncat in inchisoare de autoritati sau sa devina sclavul creditorilor sai. Era pe deplin raspunzator, fara nici o limita, pentru toate obligatiile pe care le presupune atelierul sau.

Daca ati fi trait in acele timpuri, probabil ca v-ati fi gandit de doua ori inainte de a porni o intreprindere proprie. Si, intr-adevar, aceasta situatie juridica descuraja antreprenoriatul. Oamenii se temeau sa deschida afaceri noi si sa-si assume riscuri economice. Parea ca nu merita sa infrunti eventualitatea ca propria familie sa sfarseasca intr-o saracie lucie.

Acesta este motivul pentru care oamenii au inceput in mod colectiv sa imagineze existent societatilor cu raspundere limitata. Asemenea companii erau independente din punct de vedere juridic de oamenii care le infiintau, investeau bani in ele sau le conduceau. Pe parcursul ultimelor cateva secole, astfel de companii au devent principalii actori in domeniul economic si ne-am obisnuit atat de mult cu ele, incat uitam ca exista doar in imaginatia noastra. In Statele Unite, termenul tehnic pentru o societate cu raspundere limitata este “corporatie”, ceea ce e ironic, caci termenul deriva din corpus , “corp” in latina – exact lucrul care le lipseste acestor corporatii. In ciuda faptului ca nu au corpuri adevarate, sistemul juridic  American trateaza corporatiile ca pe niste persoane juridice, ca si cum ar fi fiinte umane alcatuite din carne si oase.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Sa spui povesti eficiente nu e usor. Dificultatea nu consta in a spune povestea, ci in a-i convinge pe toti ceilalti sa o creada. Mare parte din istorie se invarte in jurul acestei intrebari: cum convingem milioane de oameni sa creada anumite povesti despre zei  sau natiuni sau societati cu raspundere limitata? Si totusi, cand acest lucru reuseste, el  le ofera sapiens-ilor o putere imensa, pentru ca le permite milioanelor de straini sa coopereze si sa lucreze in vederea unor scopuri comune. Incercati doar sa va imaginati cat de dificil ar fi fost sa cream state sau Biserici sau sisteme juridice daca am fi putut sa vorbim doar despre lucruri care exista cu adevarat, ca raurile, copacii si lei.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

De la inceputul Revolutiei Cognitive,  Homo sapiens a trait asadar intr-o realitate duala. Pe de o parte, realitatea obiectiva a raurilor, copacilor si leilor;  iar pe de alta parte, realitatea imaginata a zeilor, natiunilor si corporatiilor. In timp, realitatea imaginata a devenit tot mai puternica, asa incat astazi chiar supravietuirea raurilor, copacilor si leilor depinde de bunavointa unor entitati imaginate precum Statele Unite si Google. >>