Aparitia unui angajat impune responsabilitati in plus.
1.Etape de parcurs:
- Inchei Contractul individual de munca (CIM).
- Intocmesc dosarul angajatului.
- Contabilul inregistreaza CIM in Registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL).
- Fac un drum la Institutul Teritorial de Munca (ITM), pentru a inregistra CIM si a intra in posesia unei parole. Am si varianta de a delega pe cineva in acest scop. Parola va fi utilizata pentru a transmite online orice modificari la CIM existente, precum si la inregistrarea unor CIM nou aparute. Pe viitor, nu voi mai fi nevoit sa merg la ITM.
- Trebuie sa anunt ANAF ca entitatea economica a devenit platitoare de impozit pe salarii si contributii aferente. In acest scop, completez un formular si prezint copie de pe Registrul salariatilor .
2.Ce documente intocmesc, pe durata existentei CIM?
- Statul de plata, lunar.
- Pontajul, lunar.
- Evaluarea angajatului, anual.
- Programarea concediilor, anual.
- Regulamentul de ordine interioara.
- Precese verbale privind protectia muncii.
3.Relatia cu ANAF
- Depun declaratia 112, lunar.
- Achit impozitul si contributiile salariale declarate in D112. Termen de plata: ziua de 25 din luna urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea, conform CIM.
Atentie ! In data de 7 decembrie 2017, pe site-ul Ministerului de Finante Publice, a fost publicat un proiect care prevede pedeapsa cu inchisoare de la un an la 6 ani pentru neretinerea sau neincasarea, retinerea si neplata ori, dupa caz, incasarea si neplata, in tot sau in parte, cu intentie, in cel mult 30 zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si contributiilor salariale.
Recomandare: In CIM se trece salariul brut. Pentru a cunoaste salariul net incasat de angajat, puteti utiliza acest calculator de salarii.