In cazul in care avem de efectuat plati sau incasari in numerar, trebuie sa tinem cont de prevederile Legii nr.70/2015, in care sunt mentionate plafoanele tranzactiilor de acest tip.
- INCASARI
· plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana;
Exceptie : magazinele de tipul cash and carry la care limita unui plafon zilnic este de 10.000 lei de la o persoana.
- PLATI
· plafon zilnic de 5.000 lei/persoana; · nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
Exceptie : platile catre magazinele de tipul cash and carry care sunt in limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei.
- AVANSURI SPRE DECONTARE
· plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.
- OPERATIUNI INTERZISE
· Sunt interzise incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei.
· Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry.
- CUM PROCEDAM IN SITUATIA UNEI FACTURI CU VALOARE MAI MARE DE 5.000 LEI ?
Se achita 5.000 lei/10.000 lei daca este vorba despre magazine de tipul cash and carry in numerar. Suma care depaseste plafonul poate fi achitata doar prin instrumente de plata fara numerar.
- IMPRUMUTURI
Se are in vedere plafonul zilnic de 10.000 lei de la o persoana.
- DIVIDENDE ACORDATE PERSOANELOR FIZICE
Se respecta plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei.
- NU SE TINE CONT DE PLAFOANE IN URMATOARELE CAZURI:
1. depunerea de numerar in conturile deschise la banci;
2. plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute efectuate in acest sens;
3. plata in numerar a impozitelor, taxelor, contributiilor, amenzilor si a altor obligatii datorate bugetului general consolidat al statului;
4. retragerea de numerar din conturi deschise la banci pentru plata salariilor ;
5. transferarea de sume prin intermediul institutiilor care presteaza servicii de plata autorizate de BNR sau autorizate in alt stat membru al Uniunii Europene si notificate catre BNR, potrivit legii;
6. depunerea de numerar in automate ce functioneaza pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede.