“Dupa lupte seculare”, am ajuns sa citesc si volumul “21 de lectii pentru secolul XXI’’. Autorul , Yuval Noah Harari, aduce in fata noastra, a cititorilor, principalele probleme ale lumii in care traim si incearca sa ne ajute sa intelegem de unde venim si incotro ne-am putea indrepta.
Cititi cu incredere, dragi prieteni! Nu veti regreta.
Redau un fragment, ca un argument in plus:
“Testul crucial al companiei Facebook va veni atunci cand un inginer va inventa un nou instrument care ii va face pe oameni sa petreaca mai putin timp cumparand lucruri online si sa se dedice mai mult unor activitati offline importante impreuna cu prietenii. Va adopta sau va suprima Facebook un asemenea instrument? Isi va asuma Facebook un risc si va favoriza preocuparile sociale in detrimental intereselor financiare? Daca va proceda astfel – si va reusi sa evite falimentul – , aceasta va fi o transformare esentiala.
Atentia sporita acordata lumii offline in defavoarea rapoartelor sale trimestriale afecteaza de asemenea politicile fiscale ale companiei Facebook. La fel ca Amazon, Google, Apple si alti cativa giganti tehnologici, si Facebook a fost acuzat in repetate randuri de evaziune fiscala. Avand in vedere dificultatile inerente ale impozitarii activitatilor online, acestor corporatii globale le este mai usor sa recurga la diverse forme de contabilitate creativa. Daca crezi ca oamenii traiesc mai mult online si ca le asiguri toate instrumentele necesare existentei lor online, te poti considera un serviciu social benefic, evitand sa-ti achiti taxele guvernelor offline. Dar, odata ce iti aduci aminte ca oamenii au corpuri si ca, prin urmare, au in continuare nevoie de drumuri, spitale si sisteme de canalizare, justificarea evaziunii fiscale devine mult mai dificila. Cum poti sa ridici in slavi virtutile comunitatii si, in acelasi timp, sa refuzi sa sprijini financiar cele mai importante servicii comunitare? “