1.Daca discutam despre o activitate inceputa in cursul anului, taxele se calculeaza proportional cu numarul zilelor in care a avut loc activitatea.

2.Calculele se fac pornind de la norma de venit si de la salariul minim brut anual, care se actualizeza la inceputul fiecarui an, in principiu.

3.Pe site-ul anaf poti gasi norma de venit corespunzatoare codului CAEN si localitatii in care domiciliezi:

   Normele anuale de venit pe anul 2020, stabilite pentru activități independente, conform art. 69 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

4.Plafonul anual se calculeaza pe baza salariului minim brut. Daca norma de venit este mai mica decat plafonul, singura obligatie de plata este impozitul pe venit. Daca doresti, poti opta pentru plata cas (pensie) si cass (sanatate).

5. Atunci cand norma de venit depaseste plafonul, intervine obligatia platii cas si cass.

6.Pentru exemplificare, sa consideram cazul unei PFA cu cod CAEN 6202- Activităţi de consultanţă în tehnologia informației, din municipiul Brasov, avand norma de venit in suma de 40.500 lei. Persoana fizica autorizata incepe activitatea la 01.09.2020. In aceasta situatie, activitatea se va desfasura timp de patru luni, pe parcursul a 122 de zile calendaristice. Cum norma depaseste plafonul, PFA va trebui sa declare si sa achite cas si cass.

7.Calculele pot fi urmarite in tabel.

 

Informatii ajutatoare:

Activitati IT – PFA cu norma de venit (III)

Daca intampini greutati la completarea Declaratiei unice, iti pot oferi informatii utile.