1.Ce este un „beneficiar real”?

Prin beneficiar real se înţelege orice persoană fizică ce deţine sau controlează în cele din urmă clientul şi/sau persoana fizică în numele ori în interesul căruia/căreia se realizează, direct sau indirect, o tranzacţie, o operaţiune sau o activitate.

2.Incepand cu anul 2020, care este obligatia entitatilor ( firme, asociatii, fundatii) constituite exclusiv din persoane fizice?

Aceste entitati nu au obligatia de a depune declaratia privind beneficiarul real, conform Legii 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative .

3.Se schimba aceasta situatie?

Da, conform Legii nr.101/2021, care intra in vigoare vineri, 30 aprilie 2021.

 

4.In ce situatii se depune declaratia, incepand cu 30.04.2021?

  • la inregistrarea unei firme la Registrul Comertului;

  • anual, in 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare pentru anul precedent;

  • de fiecare data cand apar modificari privind beneficiarii reali, in termen de 15 zile de la data aparitiei modificarilor.

 

5.Ce aspecte ar trebui sa clarifice ONRC, in acest moment?

  • termenul depunerii declaratiei in acest an (25 mai-termenul limita al situatiilor financiare sau alt termen, data fiind starea de urgenta);
  • posibilitatea depunerii electronice a acestor declaratii anuale.

6.Ce informatii pune la dispozitie ONRC?

Înregistrarea datelor din declarația privind beneficiarul real

7.Ce trebuie retinut?

Nedepunerea declaratiei pana la termenul legal se sanctioneaza cu amenda.

Dacă, în termen de 30 de zile de la data aplicării sancţiunii contravenţionale, reprezentantul persoanei juridice nu a depus declaraţia privind datele de identificare ale beneficiarului real, la cererea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul sau, după caz, tribunalul specializat va putea pronunţa dizolvarea societăţii.